7 vanliga SEO-misstag

7 vanliga SEO misstagNär man bygger en hemsida är det vanligt att man glömmer några mycket viktiga moment som gör enorm skillnad i vilken position du får på google.

Förhoppningsvis kan denna lista hjälpa till så fler kan undvika dessa misstag och istället få till en lyckad internetmarknadsföring.

 

 

 


SEO-misstag 1: Startsidan har titeln ”Start” eller ”Hem”

Många hemsidor har en knapp eller länk i menyn som tar besökaren till startsidan. Denna länk brukar för tydlighetens skull kallas start eller hem. Problemet med många webb-publiceringssystem är att då ges även denna sidans titeltag detta namnet. Detta är inte bra ut SEO-synpunkt. Se till att Startsidans titel istället är den sökterm som du bestämt startsidan skall ha.


SEO-misstag 2: Flera sidor har ingen eller samma meta-beskrivning

Även om metabeskrivningen inte används av sökmotorerna längre för att avgöra sidans relevans mot en viss sökterm så är det av stor vikt att denna beskrivning är väl anpassad för varje sida så att de som ser länken till sidan i sökresultatet väljer att klicka på den.

 

SEO-misstag 3: Sidor med liknande eller samma innehåll

De flesta webbpubliceringssystem idag möjliggör sökning av innehållet på hemsidan. Antingen via fritext eller taggar. Detta gör att sökmotorerna ser exakt samma innehåll via olika adresser. Detta vill man undvika för at inte bestraffas för försök till ”fusk” eller för att inte ”fel” sida skall få bättre placering i sökresultaten än den ”rätta”. Genom att tala om för sökmotorerna viken av sidorna som är original och den ”rätta” löser man problemet. Som du säkert gissat görs detta genom att använda rel=canonical.

 

SEO-misstag 4: Bilder på sidan har antingen ingen alt-text als eller felaktig alt-text.

Alla bilder som används på en hemsida med img-taggen bör ges en beskrivande text. Om man gör det blir hemsidan både lättare att tolka för sökmotorerna och även tillgängligare.

 

SEO-misstag 5: Bortglömd disallow i robots.txt eller noindex nofollow

Ibland ställer man in hemsidan så att sökmotorerna skall förstå at man inte vill att de visar hemsidan under tiden man utvecklar den. Detta är lätt att glömma bort och man blir frustrerad över att google inte visar hemsidan i sitt resultat över huvud taget.

 

SEO-misstag 6: Bortglömda testsidor och rester från utveklingen av hemsidan.

Även om de flesta besökarna på din hemsida aldrig kommer att se dessa sidor så är risken stor att google hittar dem och att de antingen försämrar eller i alla fall indexerar sidor som du aldrig tänkt skulle synas. Se till att rensa bort alla rester från installationen eller testsidor som skapats.

 

SEO-misstag 7: Sidan laddar långsamt

Ofta är det kanske inte det billigaste alternativet på webbhotell det bästa. Förutom kvallitet på support och upp-tid så brukar de billigaste webbhotellen även dras med ganska överfyllda servrar, vilket resulterar i att hemsidorna på dessa servrar laddas långsamt. Google testar värderar även detta när de avgör vilken position hemsidan skall få i deras sökresultat.

Hoppas denna lista kan hjälpa någon att undvika vanliga SEO misstag som ger onödigt dålig position på sökmotorerna.